Bitcoin (BTC) Nedir?

Bitcoin Nasıl Alınır?

Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından çıkarılan ilk kripto paradır. 2008 yılında ilk çıktığında çok dersiz olan Bitcoin, dolandırıcılık olarak algılanmış ve bu nedenle rağbet görmemiştir. İlerleyen yıllarda merkeziyetsiz olması, şahısların kontrolünden uzak olması onun cazibesini artırmıştır ve günümüzde en çok rağbet gören kripto para Bitcoin'dir.

Bitcoin Halving (Yarılanma)

Bitcoin toplam olarak 21 milyon adet üretilecek ve bu sayıya ulaşıldığında yeni Bitcoin üretimi yapılamayacaktır. Ayrıca Bitcoin belirli aralıklarla üretimde yarılanmaya gider ve bu yarılanma ile yeni Bitcoin üretimi giderek azalır. Bundaki amaç Bitcoin'e güvenip sistemerken giren insanların daha çok ödül almasıdır. Bitcoin her yarılanma sonrası ciddi fiyat yükselişleri ile karşılaşır ve bu sayede Bitcoin üretimi (madenciliği) yapan insanlar daha çok kazanç eldederler. Örnek olarak bu grafiği inceleyebiliriz: 

Bitcoin Nedir?
Bitcoin Halving (Yarılanma) Grafiği


Grafikte de görüldüğü üzere ilk halving (yarılanma) sonrası Bitcoin fiyatı, %10.000 armış ve ikinci halving sonrası ise fiyat %2.500 artış göstermiştir. Tabii ki bu artışlar saniyeler içinde olmuyor. Aylar hatta yıllar içerisinde yükseliş oluyor ama uzun vadede baktığımızda hiçbir yatırım aracının veremediği kadar kazanç imkanı sağlamıştır. 

Bitcoin Transferi

Bitcoin, Blockchain (blok zinciri) ağını kullanmaktadır. Bu ağ ile transfer işlemi gerçekleşir ve blockchain ağında kimsenin kimliği belli değildir. Sadece cüzdan numaraları, işlem miktarı, işlem hacmi gibi detaylar bilinir. Bunun dışında işlemi yapanın kimliğine asla ulaşılamaz. 

Bankalar ile para transferi yapacağınız zaman uzun işlemler ve yapacağınız işlem büyüdükçe artan transfer ücreti sizi bezdirir. Hele ki yurt dışına bir transfer olacaksa o zaman iş daha da sarpa sarar. Bitcoin veya kripto para transferinde böyle bir durum söz konusu değildir. Tamamen ücretsiz ya da çok az bir miktar ücret ile transferinizi dünyanın her yerine saniyeler içinde yapabilirsiniz üstelik milyon dolarlık işlemler de buna dahildir. Hiç kimse size bu konuda hesap soramaz çünkü sizin kim olduğunuzu bilemezler. 

Bitcoin Madenciliği (Üretimi)

Piyasaya sürülen tüm Bitcoin ve diğer kripto paralar madencilik ile üretilmektedir. Yani bilgisayar algoritmaları ile sanal ortamda üretim yapılır, sanal bir şekilde Bitcoin kazanılır ve bu şekilde borsalara, cüzdanlara çekilerek kullanıma ger. 

Bitcoin üretimi belirli zaman ve belirli miktar oranında azalarak devam eder. 21 milyon Bitcoin madencilik yolu ile çıkarıldığında artık üretim tamamen duracaktır. Bitcoin'in fiyatını artıran en temel unsur da arzın 21 milyon ile sınırlanmasıdır. 

Nasıl Bitcoin Alabilirim?

Bitcoin kripto para borsalarında alınabilir. Şu an halihazırda Türk ve yabancı olmak üzere birçok kripto para borsası mevcuttur. Bu borsalar içerisinden çok kullanılan borsalar Binance, Huobi, Coinbase gibi borsalar sayılabilir. Bunlara ek olarak Paribu, BtcTürk gibi Türklere ait borsalar da mevcuttur. Türk borsaları ve yabancı borsalar arasındaki fark ne derseniz kripto para hacimleri (alım-satım) ve komisyon oranları en temel farklılıkları oluşturur. Yabancı borsalarda komisyon oranı çok daha azdır ve bu sayede açtığınız işlem başına çok daha az ücret ödersiniz. Türk borsalarında ise kullanıcı sayısının görece dah az olması nedeniyle daha çok komisyon oranı ödemiş olursunuz. Bu nedenle ben kendi kullandığım Binance borsasını size rahatlıkla önerebilirim. Ayrıca komisyon indirimli link tanımladığım link ile üye olursanız ödediğiniz komisyon çok daha az olur ve işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. 

Binance TR (Binance'nin Türklere özel açtığı borsa) üyeliği için buraya tıklayın 
Binance Küresel (Türk ve yabancı herkesin kullandığı borsa) üyeliği için buraya tıklayın

Genel olarak Bitcoin ve kripto paralardan bahsettim. Bahsettiklerim veya bunların dışında kalan konularla ilgili sormak istediğiniz bir şey olursa yorumlar kısmında bana iletebilirsiniz. Binance üyelikleri ile takıldığınız bir yer olursa yine yardımcı olurum. Sağlıklı ve kazançlı günler dilerim.

Yorumlar

  1. Ortaokula giden bir kuzenim bitcoine sarmış durumda. Bir siteden oyun oynayarak bitcoin kasıyor ama günde kazandığı 0.001 gibi bir şeydi. Oldukça az. Bu işin bir matematiği var muhtemelen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru matematiksel birçok algoritma var, Bitcoin ilerde çok daha değerli olacaktır. Derslerini aksatmadan toplamaya devam etsin :)

      Sil
  2. Benim de eşimin kardesi bundan bir battı ki 6 sene önce. Dillere destan battı. Cok anlamadan bulasmamak lazim.

    Bu arada takibe aldim sizi. Telegramdan keşfettim bittabi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatırımda kazanmak da vardır kaybetmek de ama doğru zamanda doğru işlem ile kazanabileceğiniz miktar gerçekten inanılmaz. Umarım doğru zamanda doğru işlem açmayı öğrenmiştir yakınınız :)

      Sil

Yorum Gönder